BaSys.sk BaSys.sk BaSys.sk

Pro Audio

Na cesty

Domáce Audio

Do Auta
Témy Close X

BEYERDYNAMIC: UŽ 100 ROKOV


2024/01/26

AKO TO VŠETKO ZAČALO...

Už 100 rokov sa snažíme vytvárať vysokokvalitné audio produkty, ktoré každodenne tešia náročných zákazníkov po celom svete. Formovali sme svet audia a mierime do budúcnosti, v ktorej na zvuku záleží.

 

  CESTA DO HISTORIE BEYERDYNAMIC

 

Naša spoločnosť tento rok oslavuje 100. výročie a my preto môžeme hrdo vyhlásiť, že sme jedným z najstarších výrobcov slúchadiel a mikrofónov na svete. Pri pohľade späť vidíme udalosťami nabité roky, ktoré sa vyznačovali neustálymi zmenami a vývojom v ktorých sme hrali priekopnícku úlohu pri formovaní a utváraní mnohých oblastí reprodukcie a záznamu zvuku. Jedna hodnota, ktorá nás ale vždy sprevádzala a sprevádzať bude, je naša viera v pozitívny účinok a silu hudby, zvuku a komunikácie – tá je pre nás aj naďalej najväčším zdrojom inšpirácie.
Tento rok by sme vás radi zobrali na cestu uplynulými 100 rokmi značky beyerdynamic. Radi by sme vám pritom ukázali, čo nás posúvalo, ako sme sa ako spoločnosť menili a vyvíjali, a čo nás a naše produkty stále definuje.
Ako to ale všetko začalo? Kto je Eugen Beyer a ako sa v roku 1924 začal písať príbeh našej súčasnej spoločnosti beyerdynamic? Aké výzvy sme museli prekonať, aké míľniky sme za toto dlhé obdobie dosiahli a čo nás ženie ďalej? Dnes vás vezmeme na cestu históriou našej spoločnosti.

 

 

  SKUTOČNÝ PRIEKOPNÍK: EUGEN BEYER

 

Po ruskej revolúcii sa Eugen Beyer, ktorý sa narodil v roku 1903 v Petrohrade, presťahoval s rodinou do Švédska a v roku 1921 ďalej do Berlína, ktorý bol v tom čase hlavným centrom vznikajúcej audiotechniky. Fascinovaný pohyblivými obrazmi vznikajúcej filmovej scény si Eugen Beyer ako poslanie predsavzal oživiť tieto obrazy zvukom.
Začal vyvíjať a vyrábať reproduktory pre kinosály a v roku 1924 založil spoločnosť "Elektrotechnische Fabrik Eugen Beyer". Tým bol položený základ jedného z popredných svetových výrobcov slúchadiel a mikrofónov – spoločnosti beyerdynamic GmbH & Co. ktorú poznáme dnes.
Jeho inštinkt pre inovácie v oblasti akustiky sa ukázal ako správny. V dvadsiatych a tridsiatych rokoch 20. storočia hral zvuk v Nemecku čoraz dôležitejšiu úlohu. Verejné vysielanie priviedlo rozhlas do centra spoločnosti a vďaka lacným prijímačom sa stal dostupným pre mnoho ľudí. Toto médium rýchlo získavalo na význame.

 

 

 

  PRVÉ PRODUKTY

 

Vďaka tomuto vývoju sa spoločnosť čoskoro rozšírila aj mimo oblasti reproduktorov: V roku 1937 boli na trh uvedené prvé slúchadlá beyerdynamic DT 48. Ako prvú sadu dynamických slúchadiel ("DT" v názve znamená "Dynamic Telephone") ich používali celé generácie zvukárov a reportérov. Model DT 48 bol súčasťou nášho produktového portfólia až do konca roku 2012.

 

 

 

 

Míľnik v elektroakustike nasledoval v roku 1939 s prvým dynamickým mikrofónom štúdiovej kvality M 19. Mikrofón sa zapísal do histórie ako reportážny mikrofón vtedajšej "Reichsrundfunkgesellschaft" (Ríšskej vysielacej spoločnosti).

 

 

 

 

  Z BERLÍNA DO HEILBRONNU

 

Počas druhej svetovej vojny bol berlínsky podnik úplne zničený, a preto sa Eugen Beyer v roku 1948 rozhodol presťahovať do Heilbronnu a obnoviť svoju továreň.
Eugen Beyer nečakane zomrel v roku 1959 vo veku iba 56 rokov. Jeho 26-ročný syn Fred R. Beyer potom prevzal zodpovednosť za osud spoločnosti, ktoré si udržiaval ďalších 40 rokov a viedol beyerdynamic od inovácie k inovácii. Fred R. Beyer bol posledným členom rodiny Beyerovcov, ktorý stál na čele spoločnosti.

 

 

 

V roku 1960 sa spoločnosť presťahovala do novej budovy v Heilbronne, kde sídli dodnes. Odvtedy tu vznikali – a dodnes vznikajú – ďalšie inovácie výrobkov. V roku 2013 bolo okrem sídla spoločnosti v Heilbronne zriadené aj expedičné centrum v susednej obci Talheim.

 

 

 

 

 

 

 

  NAJDÔLEŽITEJŠIE MOMENTY Z HISTÓRIA NAŠICH PRODUKTOV

 

1960 - 1980

 

Prvý bezdrôtový mikrofón "Transistophone" sa objavil v roku 1962. V roku 1963 ho nasledoval novo vyvinutý smerový mikrofón M 88, ktorý bol ako jediný vybraný pre oficiálne akcie v rámci programu návštevy kráľovnej Alžbety II. v Austrálii. V tom čase už smerový mikrofón získal povesť vynikajúceho zariadenia na reprodukciu hlasu.

 

 

 

 

O tri roky neskôr, v roku 1966, prerazil mikrofón E 1000, keď bol vybraný ako exkluzívny mikrofón pre vôbec prvé turné skupiny The Beatles v Nemecku. V roku 1965 bola na trh uvedená ďalšia klasika, slúchadlá DT 100. V oblasti konferenčnej techniky bol prvý systém pre návštevníkov predstavený v roku 1974 pod názvom „Informaphone FSE 20“. O dva roky neskôr boli na trh uvedené prvé elektrostatické slúchadlá ET 1000, ktoré boli vyvinuté a vyrobené v Nemecku. A tak nasledovali ďalšie a ďalšie výrobky, ktoré dodnes inšpirujú milióny ľudí.

 

 

1980 - 2000

 

V roku 1980 boli do nášho portfólia výrobkov zaradený model DT 880, prvé dynamické slúchadlá s elektrostatickými reprodukčnými vlastnosťami. O päť rokov neskôr boli na trh uvedené nové štúdiové slúchadlá prémiového radu DT 770 PRO a DT 990 PRO, ktoré sú štúdiovou klasikou par excellence. Dodnes sa tešia veľkému zastúpeniu v štúdiách po celom svete a ohromujú umelcov všetkých žánrov.

 

 

 

 

V roku 1997 nasledovalo uvedenie prvého digitálneho mikrofónu na svete, modelu MCD 100, s ktorým sme opäť preukázali svoju schopnosť inovácie. Tieto mikrofóny sa od roku 1998 používajú aj v nemeckom sídle Bundestagu v Berlíne.
V roku 1998 sme predstavili prvý bezdrôtový konferenčný systém na svete – MCW 100. Dovtedy boli na trhu dostupné iba systémy s infračerveným prenosom. V roku 2001 ho potom nahradil konferenčný systém MCW-D 100 (D znamená digitálny), po ktorom v roku 2003 nasledovala tretia generácia, MCW-D 200. Systém bol úspešne inštalovaný v mnohých národných i medzinárodných inštitúciách, napríklad na britskom veľvyslanectve v Brazílii, na ministerstve obrany v Indii, na ministerstve zahraničných vecí v Mexiku, alebo v historickej radnici v Kolíne nad Rýnom.

 

 

2005 - 2009

 

V roku 2005 bola spustená online továreň na slúchadlá, v tom čase jediná svojho druhu na svete, ktorá umožňovala prispôsobenie prémiových slúchadiel DT 880 Edition a DT 990 Edition. Naša továreň sa dodnes teší (len vo vybraných krajinách) veľkej obľube vďaka širokej škále možností personalizácie.

 

Naša prvá generácia herných slúchadiel MMX 300 priniesla v roku 2007 ako jedna z prvých do hrania hier sofistikovaný zvuk a dodnes si udržuje vysokú úroveň.

 

 

 

 

Ďalším míľnikom v našej histórii inovácií je naša špeciálne vyvinutá technológia Tesla, ktorá bola prvýkrát použitá v roku 2009 v prvej generácii otvorených high-endových slúchadiel T1, ktoré sú dodnes našou vlajkovou loďou pre sofistikovaný pôžitok z hudby.

 

 

 

Odborníci používajú Teslu, pomenovanú po Nikolovi Teslovi, priekopníkovi striedavého prúdu, na opis sily magnetického poľa, ktoré pôsobí na vodič, ktorým preteká prúd. Hustota magnetického toku je pre slúchadlá dôležitá, pretože udáva silu magnetického poľa vo vzduchovej medzere. Keďže zvukové prevodníky spoločnosti Beyerdynamic Tesla dosahujú hustotu magnetického toku viac ako jedna Tesla, označuje sa to ako technológia Tesla. Výsledkom je precízny a detailný zvuk, pričom sa zároveň zvyšuje energetická náročnosť, z čoho profitujú napríklad aj mobilné zariadenia s nízkym výkonom.

 

 

2010 – 2023

 

Vývoj produktov pokračoval aj v oblasti profesionálneho audia. V roku 2015 boli na trh uvedené dva prémiové modely: DT 1770 PRO a DT 1990 PRO. Oba modely nastavujú nový referenčný štandard v oblasti profesionálnych štúdiových slúchadiel a sú našimi prvými štúdiovými slúchadlami s integrovanou technológiou Tesla.

 

 

 

Technológia Tesla je dodnes významným úspechom pri hľadaní najlepšieho možného zvuku. V roku 2016 bola pre prvú generáciu nášho špičkového radu in-ear Xelento vyvinutá miniatúrna verzia meniča Tesla, ktorá je rovnako výnimočná ako väčší originál. Ponúka bohatý prejav a presnosť, ktorá nemá medzi modelmi do uší obdobu.
Digitálny pokrok a kultúrne zmeny vo svete a na trhoch ovplyvňujú aj našu spoločnosť. Žijeme v ére neustálych zmien. To je zrejmé aj pri používaní výrobkov ako spotrebiteľských tak aj profesionálnych.
V segmente spotrebiteľského audia pribudli v roku 2017 do nášho produktového portfólia bezdrôtové slúchadlá na uši Aventho Bluetooth® s možnosťou personalizácie zvuku. Tento model prvýkrát využil našu personalizáciu zvuku MOSAYC. Vďaka tomu bolo možné vytvoriť personalizovaný zážitok z počúvania našich slúchadiel pomocou inovatívneho softvéru od nášho partnera Mimi Sound Personalization. Touto funkciou je teraz vybavených niekoľko našich modelov slúchadiel.
Napriek mesiacom turbulencií a neistoty sa nám tiež podarilo nadchnúť milovníkov hudby uvedením tretej generácie špičkových modelov slúchadiel T1 a T5 v roku 2020. Počas tejto doby sa toho veľa udialo nielen v spotrebiteľskom sektore, ale aj v sektore PRO, kde sa pracovalo na ďalšej generácii produktov.

 

Pri uvedení radu PRO X v roku 2021 sme spojili najnovšie zvukové technológie s bohatými znalosťami, ktoré sme získali počas takmer storočnej histórie našej spoločnosti.

 

 

 

Vrcholom slúchadiel je menič STELLAR.45, ktorý vyrábame v Heilbronne. Štúdiovým slúchadlám poskytuje bezprecedentnú úroveň zvukového výkonu. Mikrofóny radu PRO X oslňujú na prvý pohľad svojim prepracovaným elektroakustickým dizajnom. Vďaka týmto technickým vylepšeniam umožňuje rad PRO X moderným tvorcom úplne sa ponoriť do svojej kreativity – kedykoľvek a kdekoľvek.

 

Nasledovala prvá True Wireless slúchadlá do uší beyerdynamic Free BYRD s funkciou ANC a personalizáciou zvuku MOSAYC. Okrem toho sme od predstavenia nášho prvého BT konferenčného prenosného reproduktora PHONUM v roku 2019 mohli v uplynulých dvoch rokoch uviesť na trh nový model: beyerdynamic SPACE a beyerdynamic SPACE MAX, ktoré kombinujú to najlepšie z oboch svetov – podmanivý zvuk pre prehrávanie hudby s najlepšou zrozumiteľnosťou reči pri hovoroch a schôdzkach a opäť tak dokonale spĺňajú neustále sa meniace potreby našej doby.

 

Od jesene 2023 dopĺňajú portfólio produktov beyerdynamic naše prvé bezdrôtové herné slúchadlá MMX 200 wireless. Slúchadlá majú mnoho pôsobivých funkcií, ako je rozšírený režim, nízka latencia a hybridný režim s Bluetooth® 5.3, vďaka ktorým sú MMX 200 wireless nepostrádateľné pre každého hráča, ktorý hľadá maximálny výkon a neobmedzenú flexibilitu.

 

 

 

  DNES A ZAJTRA

 

Spoločnosť beyerdynamic je dodnes 100% rodinným podnikom. Andreas Rapp prevzal vedenie spoločnosti v roku 2023 a dal si za cieľ doviesť spoločnosť beyerdynamic do jubilejného roka a ďalej do úspešnej budúcnosti.
V spoločnosti beyerdynamic vášnivo sledujeme víziu vždy vytvárať pre našich zákazníkov najlepšie audio riešenie pomocou inovatívnych a spoľahlivých výrobkov vo všetkých oblastiach činnosti spoločnosti.
Naším poslaním, ako popredného medzinárodného nemeckého výrobcu priekopníckych technológií, je ponúkať zákazníkom po celom svete bezkonkurenčný zvukový zážitok a utvárať budúcnosť zvuku.
V súčasnej dobe túto misiu napĺňa viac ako 419 zamestnancov v závodoch v Heilbronne a Talheime. beyerdynamic je medzinárodne zastúpený sesterskou spoločnosťou vo Farmingdale (USA) a dcérskou spoločnosťou v Shenzen (Čína).

 


  VYROBENÉ V NEMECKU

 

Viac ako 85 % predávaných slúchadiel a mikrofónov stále vyrábame v Nemecku. Väčšina potrebných procesov prebieha v našom závode v Heilbronne – od výskumu a vývoja cez návrh a konštrukciu výrobkov až po logistiku a marketing. Dnes sme jednou z mála audio spoločností, ktoré stále vyrábajú v Nemecku.
Spoločným rysom našich výrobkov naprieč celým sortimentom je skutočnosť, že predstavujú neustálu snahu spoločnosti o inovácie a neustále úsilie o posunutie príslušnej technológie na vyššiu úroveň. Tak tomu bolo už v čase, keď Eugen Beyer pred takmer 100 rokmi spoločnosť založil, a tak je to aj dnes. Neexistuje nič, čo by sa nedalo vylepšiť. A my na tom pracujeme každý deň.

 

Porovnať produkty