BaSys.sk BaSys.sk BaSys.sk

Pro Audio

Na cesty

Domáce Audio

Do Auta
Témy Close X

BOSE Videobar VB-S je ideálnym riešením pre profesionálne videokonferencie!


2023/10/27

Videokonferenčné systémy prešli v posledných rokoch intenzívnym vývojom. 

 

 

Pandemické obdobie prinútilo firmy prejsť na hybridný pracovný režim, ktorý značnou mierou prispel k masovému využívaniu videokonferenčných systémov. Zvýšený záujem o tento segment trhu s audiovizuálnymi technológiami umožnil zrýchlenie technologického progresu. Spoločnosť Bose Professional na túto skutočnosť reflektovala veľmi pohotovo. Produktová rada Bose Conferencing v súčasnosti ponúka komplexné integrované konferenčné systémy pre najnáročnejšie aplikácie, ale aj kompaktné riešenia pre potreby menších zasadacích miestností.

 

Bose Videobar VB-S svojimi parametrami spĺňa všetky požiadavky druhej spomínanej kategórie, ale zároveň umožňuje plnú integráciu do oveľa rozsiahlejších systémov. Ide o odľahčenú alternatívu k vlajkovej lodi Bose Videobar VB1. Bose Videobar VB-S má kompaktnejšie rozmery, nižšiu váhu, optimalizované hardvérové vybavenie, a je cenovo dostupnejší. K vyššej mobilite prispieva aj otvor so závitom pre montáž na statív umiestnený na spodnej časti zariadenia.

 

Určený je primárne pre zasadacie miestnosti s rozmermi 3 x 3 metre a obsadenosťou až 6 osôb. Povestná vysoká kvalita produktov značky Bose sa odzrkadľuje v hardvérovom prevedení a softvérovom vybavení. Výhodou je certifikácia pre Microsoft Teams, Zoom a Google Meet, ale aj plná kompatibilita s ostatnými konferenčnými platformami. Bose Professional v rámci svojich konferenčných systémov spolupracuje s lídrami v tejto oblasti, ako napríklad Barco, HP, Lenovo, Sennheiser a mnohými ďalšími. To zaručuje kompatibilitu so širokým spektrom produktov a aplikácií tretích strán.

 

 

  Hardvérové vybavenie a príslušenstvo

 

Telo zariadenia a pribalené príslušenstvo sú vyrobené z kvalitných a odolných materiálov, ktoré zaručujú dlhú životnosť. Svojim nízkoprofilovým vzhľadom pôsobí veľmi elegantne až minimalisticky, takže určite dobre zapadne do prostredia vašej kancelárie a zasadacej miestnosti. Bose VB-S má šírku 267mm, výšku 48mm, hĺbku 87 mm a váhu 1kg. Na prednej strane sú osadené nasledovné komponenty:

     
  • 4K ultra-HD kamera s rozlíšením 3840×2160 pixelov pri 30 fps, 5x digitálnym zoomom a pozorovacími uhlami 115° horizontálne, 81° vertikálne a 123° diagonálne
  • integrovaný kryt objektívu pre väčšie súkromie (mechanické manuálne ovládanie)
  • LED indikátory statusu signalizujúce aktívny hovor, mikrofón on/off, Bluetooth on/off, hlasitosť a iné
  • 4 mikrofóny s automatickou lokáciou rečníka do vzdialenosti 4m
  • mono reproduktor Racetrack s portom a maximálnym SPL 86dB, ktorý zaručuje vysokú kvalitu a zrozumiteľnosť reprodukovaného zvuku
  •  

 

Zadná časť zariadenia disponuje portom USB-C pre pripojenie k počítaču (prenos videa, audia a dát) a konektor pre pripojenie napájacieho zdroja, ktorý je súčasťou balenia.

 

 

Na spodnej strane sa nachádza už spomínaný otvor pre upevnenie na statív a mechanické posuvné ovládanie integrovaného krytu objektívu. V tele zariadenia sa nachádza sieťová karta pre bezdrôtové pripojenie (WiFi 802.11ac). Sieťová karta slúži na administráciu a ovládanie Bose VB-S pomocou Bose softvérov a mobilnej aplikácie. Súčasťou balenia je aj nasledovné príslušenstvo:

 

  • kábel USB-C/A 2.0 (5m)
  • adaptér USB-A/C
  • stojan na stôl s montážnym materiálom
  • držiak pre upevnenie na stenu s montážnym materiálom
  • infračervené diaľkové ovládanie s 2 batériami AAA
  • napájací zdroj s EU koncovkou
  • súprava pre uchytenie kabeláže s montážnym materiálom
  • príručka rýchleho spustenia, montážny manuál a bezpečnostné pokyny

 

 

Konzola pre montáž pod televízor alebo monitor je predávaná samostatne. Infračervené diaľkové ovládanie je do veľkej miery podobné mobilnej aplikácii Videobar Mobile app (VBM), ktorá však poskytuje širšie možnosti nastavenia. Diaľkové ovládanie má nasledovné funkcie:

 

  • mikrofón on/off – ak je mikrofón vypnutý, tak LED indikátor pod objektívom svieti červenou farbou
  • Bluetooth – podržaním po dobu 3 sekúnd sa spustí párovací mód a LED indikátor napravo od objektívu pulzuje v modrej farbe, po úspešnom spárovaní bude tento indikátor svietiť kontinuálne bielou farbou (videohovor, hlasový hovor, streamovanie hudby)
  • Smerové tlačidlá – v režime priblíženia slúžia na manuálne nastavenie záberu stlačením alebo podržaním tlačidla
  • Zoom tlačidlá – priblíženie a oddialenie záberu
  • Home tlačidlo – stlačením v režime priblíženia sa obraz vráti do maximálneho rozsahu záberu (dlhšie podržanie automaticky uloží aktuálny výsek záberu)
  • Tlačidlá 1 a 2 – užívateľské predvoľby nastavenia záberu (dlhšie podržanie automaticky uloží aktuálne nastavenia záberu)
  • Autoframing mód – zapnutie a vypnutie automatického prispôsobenia záberu
  • Tlačidlá hlasitosti +/- – zvýšenie a zníženie hlasitosti
  •  

 

  Softvérové vybavenie a funkcionalita

 

V Bose vychádzali z koncepcií „všetko v jednom“ a „plug and play“, takže stačí pripojiť napájací kábel a USB-C kábel k vášmu počítaču. Ovládanie a administráciu zabezpečujú dva nové softvéry a nová mobilná aplikácia.
Bose Videobar Configuration (VBC) – slúži na ovládanie prostredníctvom grafického rozhrania vo vašom počítači. Ovládacie prvky užívateľského rozhrania sú prakticky identické s mobilnou aplikáciou a tlačidlami na infračervenom diaľkovom ovládaní. Dôležitou súčasťou sú rozšírené nastavenia pre kameru, mikrofón, reprodukciu zvuku, aktualizácie, užívateľské predvoľby, sieťové nastavenia a mnohé ďalšie. Pri komplexných firemných riešeniach, je systémovým administrátorom dostupná aj online verzia pre vzdialenú administráciu jednotlivých zariadení (prostredníctvom webového prehliadača).

 

Bose Videobar Administration (VBA) – je softvér primárne určený pre systémových administrátorov na spravovanie všetkých zariadení v rámci siete. Umožňuje lokálnu aj vzdialenú administráciu viacerých zariadení súčasne (aktualizácie firmvéru, správa IP adries, bezpečnostných certifikátov, užívateľských profilov a mnohé iné úkony).

 

Bose Videobar Mobile app (VBM) – slúži na ovládanie z telefónu alebo tabletu (iOS alebo Android) prostredníctvom pripojenia cez Bluetooth. Ako už bolo spomenuté vyššie, ovládacie prvky sú totožné s infračerveným diaľkovým ovládaním. Aplikácia zároveň umožňuje streamovanie zvuku z mobilného zariadenia. Výhodou oproti diaľkovému ovládaniu je prístup k rozšíreným nastaveniam, podobne ako pri Bose Videobar Configuration (VBC).

 

Predstavme si jednotlivé funkcie, ktoré zabezpečia profesionalitu vašej videokonferencie, s minimálnymi nárokmi na zasahovanie do nastavení počas jej priebehu.
Autoframing ponúka na výber z dvoch nastavení. Konferenčný mód prispôsobuje záber kamery tak, aby boli všetci účastníci videokonferencie vždy v zábere. Follow Me mód zabezpečuje dynamické sledovanie rečníka pohybujúceho sa v miestnosti. V prípade, že sa zasadnutie odohráva v miestnosti so zhoršenými svetelnými podmienkami, máte k dispozícii funkcie na kompenzáciu slabého osvetlenia alebo silného svetla na pozadí, ktoré automaticky prispôsobia jas, kontrast, saturáciu, ostrosť a vyváženosť bielej vášho video prenosu.

 

Mikrofóny s adaptabilnou smerovosťou ponúkajú snímanie zvuku v štyroch nastaviteľných zónach. Vybrať si môžete z dvoch režimov. V dynamickom režime prebieha aktívne skenovanie priestoru a jednotlivé zóny sa zameriavajú na smer odkiaľ prichádzajú hlasy individuálnych rečníkov. Tento režim je vhodné použiť v situácii, keď sa rečníci pohybujú v miestnosti alebo sú v miestnosti viac ako štyria rečníci. Systém umožňuje nastaviť šírku a hĺbku snímaných zón.  K dispozícii sú ďalšie tri nastaviteľné vylúčené zóny, v ktorých bude prichádzajúci zvuk potlačený. Týmto spôsobom viete eliminovať nežiaduce ruchy v snímanom priestore. Statický režim umožňuje fixovať smer snímania jednotlivých zón, ak je rečníkov menej ako štyria, tak sa dajú nepotrebné zóny úplne odstrániť. V tomto režime sú dostupne iba dve vylúčené zóny s pevným nastavením. 

 

 

Užívateľské profily obsahujú individuálne nastavenia, môžu byť uložené pre archiváciu a sú prenosné medzi rôznymi zariadeniami. S výhodou sú využívané hlavne vo väčších firmách, ktoré používajú mnoho zariadení z produktovej rady Bose Videobar a sú využívané viacerými užívateľmi, ktorý preferujú odlišné nastavenia.

 

  Prémiová kvalita vo vašich službách

 

Z uvedeného výpočtu parametrov a softvérových nástrojov je zrejmé, že Bose Videobar VB-S patrí k špičke na trhu s videokonferenčnými systémami. Od svojho uvedenia na trh bol už mnohokrát ocenený na významných svetových výstavách, ako InfoComm a Integrated Systems Europe.  Svojim elegantným dizajnom, sofistikovanými nástrojmi, vysokou kvalitou zvuku a obrazu, ale aj intuitívnou obsluhou si určite nájde svoje miesto v mnohých aplikáciách, od malých firiem až po globálne korporácie.

 

Porovnať produkty