BaSys.sk BaSys.sk BaSys.sk

Pro Audio

Na cesty

Domáce Audio

Do Auta
Témy Close X

Pred siedmimi rokmi ZOMREL ZVUKOVÝ GÉNIUS AMAR BOSE


2020/07/20

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia vniesol do sveta audiotechniky úplne nový pohľad. Dnes pozná jeho priezvisko celý svet a produkty z jeho dielne sú synonymom pre špičkový zvuk.

Pred siedmimi rokmi bohužiaľ odišiel do hudobného neba, ale jeho odkaz žije ďalej. Tak by sa dal charakterizovať muž, ktorý založil ikonickú značku audio produktov - profesor Amar Bose.







Pred siedmimi rokmi, 12. júla 2013, prišiel svet o zvukového génia, profesora Amara Bose. Značku audio produktov, ktorú založil a pomenoval podľa seba, pozná doslova celý svet, aj keď ju každý vyslovuje po svojom. Väčšina ľudí má za to, že výslovnosť je fonetická a pochádza z nemčiny. Bose je ale značka americká, takže zápis jej výslovnosti je [bəʊz]. Amar vyštudoval elektrotechniku ​​na Massachusetts Institute of Technology a po tom, čo získal vo svojom odbore doktorát, tu počas svojich podnikateľských úspechov vyučoval 45 rokov.


Pojem Bose vošiel do povedomia svojimi audio produktami, ktoré sú dnes považované za špičku v oblasti ozvučenia interiérov, záhrad, komerčných priestorov, automobilov i osobného počúvania pomocou slúchadiel. Značka sa stala priekopníkom nových riešení a je držiteľom rady vlastných unikátnych technológií a patentov. Stala sa symbolom malých reproduktorov, ktoré dokážu vytvoriť nečakane hutnú a pestrú zvukovú kulisu vo veľkom priestore. V niektorých produktoch sú využívané špeciálne zvukovody, ktoré pracujú s kmitočtami reproduktorovej membrány, ktoré idú smerom od poslucháča a boli by inak nevyužité. Zvukovod ich odvádza na zadnú stranu a posiela odrazom od steny späť k poslucháčovi. Tým sa maximalizuje výkon a zdôrazňujú basové tóny. Ozvučenie Bose možno nájsť v prémiových radoch vozidiel, ako napríklad Audi, Porsche, Renault, Cadillac, Infiniti, Nissan či Mazda.



 Bose 901 Hifisti ich neznášajú, ale majú pravdu?

 



 Bose 2201 - priekopník všesmerového vyzařovania zvuku

Revolučné riešenie prvého reproduktora Bose


Amar Bose bol vášnivým milovníkom hudby a domov si zaobstaral najkvalitnejšie audio systémy, aké ponúkal vtedajší trh. Napriek tomu nebol s jeho reprodukciou spokojný a začal skúmať, prečo je zážitok v koncertných sálach tak zásadne iný ako zvukový dojem z domácej reprodukcie. Na konci šesťdesiatych rokov minulého storočia aplikoval svoje poznatky z psychoakustiky (vedy, ktorá sa zaoberá ľudským vnímaním zvuku) a zistil, že viac ako 80% zvuku, ktorý vníma človek v koncertnej sále, neprichádza k ušiam priamou cestou od hudobných nástrojov, ale až po odrazoch od stien. Vyšiel z tohto poznatku a vytvoril vlastný koncept Bose 901. Tento legendárny audiosystém bol určený pre inštaláciu do rohu miestnosti. Vybavil ho deviatimi reproduktormi, z ktorých len jeden mieril dopredu k poslucháčom. Ostatných osem smerovalo dozadu na stenu a systém tak využíval odrazy zvukových vĺn od dvoch stien súčasne. Výsledkom bol do tej doby "neslýchaný" zážitok z počúvania hudby.



Priekopník slúchadiel s aktívnym potlačením okolitého hluku


Jedným z ďalších fenoménov, ktorú značka Bose spopularizovala, je dnes veľmi obľúbená slúchadlová technológia ANC - Active Noise Cancelling. Tá sníma pomocou mikrofónov zvuky z okolia poslucháča a pomocou elektroniky tieto nežiaduce ruchy vnútri slúchadiel eliminuje. Táto technológia je neustále vylepšovaná a najnovší model slúchadiel Bose Headphones 700 je vybavený celkom ôsmimi smerovými mikrofónmi, ktoré snímajú zvuk z okolia aj od úst užívateľa. Vďaka tomu dosahujú vynikajúce výsledky v oblasti čistoty handsfree hovorov v rušnom prostredí. Špeciálne upravené headsety Bose s aktívnym odrušením okolí sú dnes využívané okrem iného v leteckom či vojenskom priemysle.



Šikovný rozvod hudby


Tretia a súčasne najnovšia oblasť, ktorou sa spoločnosť Bose zaoberá a ktorú stojí za to v súvislosti s počúvaním hudby spomenúť, je chytré riešenie bezdrôtového domáceho rozvodu hudby. Jedná sa o technológiu, ktorá umožňuje prepojiť audio systémy samostatne stojaci v jednotlivých miestnostiach a následne riadiť reprodukciu v celom priestore s využitím chytrého telefónu. Každý člen domácnosti môže zo svojho smartphonu vyberať hudbu, voliť miestnosti, v ktorých má hrať, ovládať hlasitosť a mnoho ďalších vecí.





Bose, to nie je len vývoj audioproduktov, okrem iných segmentov sa spoločnosť venovala konštrukcii dokonalých tlmičov pre automobilový priemysel alebo kvalitnejšiemu tlmenie otrasov a vibrácií pre vodičov kamiónov.


Profesor Amar Bose bol vizionár a jeho odkaz žije ďalej. Mnohé zo svojich nápadov realizoval a niektoré z nich nastavili v audio technike nové štandardy. Aj po jeho smrti spolupracuje Bose pri vývoji produktov s tímom Massachusetts Institute of Technology. Od tej doby predstavila spoločnosť rad nových, technologicky významných produktov a na ďalšie sa môžeme tešiť. Bose zostáva aj po odchode jeho zakladateľa čisto súkromnou firmou, ktorá nie je tlačená akcionármi k rýchlym výnosom a väčšinu zisku premieta späť do vývoja.

Porovnať produkty